Newbie: Build Problem

Carefully following the instructions on the clang web page:

svn co http://llvm.org/svn/llvm-project/llvm/trunk llvm
cd llvm/tools/
svn co http://llvm.org/svn/llvm-project/cfe/trunk clang
cd ..
./configure
make

I encountered the following build errors:

make[4]: Entering directory
`/home/chobbs/clang/llvm/tools/clang/lib/Frontend'
llvm[4]: Compiling TextDiagnosticPrinter.cpp for Debug build
TextDiagnosticPrinter.cpp: In member function ‘void
clang::TextDiagnosticPrinter::EmitCaretDiagnostic(clang::SourceLocation,
clang::SourceRange*, unsigned int, clang::SourceManager&, const
clang::CodeModificationHint*, unsigned int, unsigned int)’:
TextDiagnosticPrinter.cpp:415: error: no matching function for call to
‘llvm::raw_ostream::changeColor(const llvm::raw_ostream::Colors&, bool)’
/home/chobbs/clang/llvm/include/llvm/Support/raw_ostream.h:236: note:
candidates are: virtual llvm::raw_ostream&
llvm::raw_ostream::changeColor(llvm::raw_ostream::Colors, bool, bool)
TextDiagnosticPrinter.cpp:423: error: no matching function for call to
‘llvm::raw_ostream::changeColor(const llvm::raw_ostream::Colors&, bool)’
/home/chobbs/clang/llvm/include/llvm/Support/raw_ostream.h:236: note:
candidates are: virtual llvm::raw_ostream&
llvm::raw_ostream::changeColor(llvm::raw_ostream::Colors, bool, bool)
TextDiagnosticPrinter.cpp: In member function ‘virtual void
clang::TextDiagnosticPrinter::HandleDiagnostic(clang::Diagnostic::Level,
const clang::DiagnosticInfo&)’:
TextDiagnosticPrinter.cpp:626: error: no matching function for call to
‘llvm::raw_ostream::changeColor(const llvm::raw_ostream::Colors&, bool)’
/home/chobbs/clang/llvm/include/llvm/Support/raw_ostream.h:236: note:
candidates are: virtual llvm::raw_ostream&
llvm::raw_ostream::changeColor(llvm::raw_ostream::Colors, bool, bool)

etc.

In case it's important, here is the first section of configure.log:
This file contains any messages produced by compilers while
running configure, to aid debugging if configure makes a mistake.

==========begin config.log

It was created by llvm configure 2.7svn, which was
generated by GNU Autoconf 2.60. Invocation command line was

  $ ./configure

## --------- ##
## Platform. ##
## --------- ##

hostname = chobbs-laptop
uname -m = i686
uname -r = 2.6.24-24-generic
uname -s = Linux
uname -v = #1 SMP Fri Sep 18 16:49:39 UTC 2009

/usr/bin/uname -p = unknown
/bin/uname -X = unknown

/bin/arch = unknown
/usr/bin/arch -k = unknown
/usr/convex/getsysinfo = unknown
/usr/bin/hostinfo = unknown
/bin/machine = unknown
/usr/bin/oslevel = unknown
/bin/universe = unknown

PATH: /usr/local/sbin
PATH: /usr/local/bin
PATH: /usr/sbin
PATH: /usr/bin
PATH: /sbin
PATH: /bin
PATH: /usr/games
PATH: /opt/qnx640/host/linux/x86/usr/bin
PATH: /etc/qnx/bin

## ----------- ##
## Core tests. ##
## ----------- ##

configure:2154: checking build system type
configure:2172: result: i686-pc-linux-gnu
configure:2194: checking host system type
configure:2209: result: i686-pc-linux-gnu
configure:2231: checking target system type
configure:2246: result: i686-pc-linux-gnu
configure:2275: checking type of operating system we're going to host on
configure:2378: result: Linux
configure:2381: checking type of operating system we're going to target
configure:2425: result: Linux
configure:2471: checking target architecture
configure:2492: result: x86
configure:2558: checking for gcc
configure:2574: found /usr/bin/gcc
configure:2585: result: gcc
configure:2823: checking for C compiler version
configure:2830: gcc --version >&5
gcc (GCC) 4.2.4 (Ubuntu 4.2.4-1ubuntu4)

===========etc. End of first section of config.log

I have scanned the mailing lists looking for any reference to this
problem without success (although I may easily have missed something).
It doesn't appear just to be a misspelling of "Colour" either :slight_smile:

Any thoughts?

Try running "svn up" in both "llvm" and "llvm/tools/clang", then building again. Someone accidentally broke the Clang build with a change to LLVM, but it's fixed now.

  - Doug

> Carefully following the instructions on the clang web page:
>
> svn co http://llvm.org/svn/llvm-project/llvm/trunk llvm
> cd llvm/tools/
> svn co http://llvm.org/svn/llvm-project/cfe/trunk clang
> cd ..
> ./configure
> make

Try running "svn up" in both "llvm" and "llvm/tools/clang", then
building again. Someone accidentally broke the Clang build with a
change to LLVM, but it's fixed now.

  - Doug

Looks good. Many thanks for the prompt response.

Chris